Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
Masa bakaliowa:
1. Maslo posiekac z maka. Dodac zmielone migdaly, zoltko, cukier puder, sok i
starta skorke z cytryny. Szybko zagniesc ciasto. Przykryc, odstawic na 30
min w chlodne miejsce.
2. Ochlodzone ciasto cienko rozwalkowac, ulozyc na blasze posmarowanej maslem.
Piec 10-15 min w temp. 200°C. Gdy ciasto sie lekko zrumieni, wyjac, ochlodzic, nie zdejmujac z blachy.
3. Przygotowac mase: figi z rodzynkami oplukac, osuszyc. Z daktyli usunac pestki. Migdaly sparzyc, zdjac skorke. Wszystkie bakalie razem ze skorka pomaranczowa grubo posiekac.
4. Zoltka utrzec z cukrem, bialka ubic na sztywna piane. Polaczyc zoltka z bakaliami i sokiem z cytryny. Dodac make, ubita piane, delikatnie wymieszac.
5. Mase rozlozyc na podpieczonym spodzie. Piec ok. 20 min w temp. 160°C.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 44.
From: apaczus @ hot.pl (Radku's De Apaczu's)