Logowanie

wielkanoc

warning: Creating default object from empty value in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Pascha

Składniki:

  • 2 l mleka słodkiego (procenty nie ważne)
  • 4 śmietany Szczecinieckie 18% małe
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 całych jaj
  • bakalie
  • aromat waniliowy 

Przygotowanie:

Portret użytkownika Krzysztof

Mazurek cygański

Mazurek cygański

Czas przygotow. 2 godz.

Ciasto:

  • 200 g maki,
  • 100 g zmielonych migdalow bez skorki,
  • 150 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 zoltko,
  • sok i skorka starta z cytryny.
Portret użytkownika Krzysztof

Mazurek na kruchym spodzie

Mazurek na kruchym spodzie

Jest to bardzo prosty mazurek na kruchym cieście, robi sie go tak:
kruche ciasto z 4 zoltek (nigdy nie pamietam proporcji, robie 'na oko':
pol kostki masla, cukru z 10 deka i maki, tak, aby sie ciasto zagniotlo), podpieka sie je przez 10 minut (200st chyba), po czym smaruje cieniutko powidlami,

Subskrybuje zawartość