Logowanie

Ciasta i ciastka

warning: Creating default object from empty value in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Ciastka pieprzowe

Składniki:

  • 2¼ szklanki mąki
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C

Tort dacquoise - Moje Wypieki

Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Biscotti imbirowe lub herbatniki imbirowe

Biscotti imbirowe lub herbatniki imbirowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • ¾ łyżeczki suchego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 5 łyżeczek miękkiego masła
  • ⅓ szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ½ szklanki imbiru kandyzowanego
  • 1 szklanka orzechów

Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe ciasto zrolować i zrobić "chlebek" o średnicy ok 4-5 cm, długości 20 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 35 minut. Po wyjęciu krótko przestudzić, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm, ponownie ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 18-22 minuty.

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła + 2 łyżki

Drożdże rozpuścić w mleku, zostawić na kilka minut, aż się rozpuszczą. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Sernik czekoladowy (mojewypieki.blox.pl)

Sernik czekoladowy

Składniki

  • 125g ciastek degustiv w czekoladzie
  • 125 g ciasteczek bebe
  • 140g stopionego masła
  • 1kg sera na sernik
  • 230g cukru (może być brązowy, lub pół na pół)
  • 250g gorzkiej czekolady stopionej na parze
  • 4 jajka
  • 250 ml kremowki
  • kropelka aromatu pomarańczowego

Pokruszone ciastak miksujemy z masłem i wykładamy nimi formę.

Paluszki wiedźmy

Paluszki wiedźmy

Składniki:

  • 225g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu z migdałów
  • 2 i ⅔ szklanki mąski
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • jedno opakowanie obranych migdałów
  • białko

Wszystkie składniki, oprócz migdałów, dobrze połączyć. Wstawić do lodówki na conajmniej 30 min.

Pierniczki świąteczne '08

Pierniczki świąteczne

Składniki:

  • 1 kg mąki i trochę
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 średni słoik miodu
  • 1 małe op. kakao (lub mniej)
  • 2 op. przypraw do piernika
  • 1,5 łyżki amoniaku lub sody
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i ostudzić. Amoniak rozpuścić w odrobineczce zimnej wody. Kawę zaparzyć  w pół szklanki wody, studzimy.

Kruszaniec Babci Anielki

Kruszaniec Babci Anielki
  • 3 szkl mąki krupczatki
  • 1 szkl mąki tortowj
  • 1 kostka i 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek (białka na pianę)
  • 1 szkl cukru (do białek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • agrest lub wiśnie

Mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka posiekać nożem i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na 3 części. 1 część ciasta położyć na spodek blachy, do drugiej dodać kakao, rozkruszyć na blachę. Posypać agrestem lub innym owocem. Nałożyć na to ubitą pianę z białek i cukru. Na pianę rozkruszyć 3 część ciasta. Piec w temp 180ºC.

Bule (drożdżowe ślimaczki)

Bule (drożdżowe ślimaczki)

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 100 ml mleka + 1 łyżka śmietany kremówki
  • jajko
  • dodatkowo 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka do wysmarowania oraz gruby, brązowy cukier

Nadzienie:

Sernik migdałowy (mojewypieki.blox.pl)

Sernik migdałowy

Składniki na spód:

  • 1½ szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych wieloziarnistych, owsianych, itp.
  • 50 g roztopionego masła

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Formę (tortownicę lub średnią blachę) wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć masę ciasteczkową.

Składniki na masę serową:

Subskrybuje zawartość