Zagnieść ciasto. Polowa wylepić spod i boki tortownicy 24 cm średnicy.
Na to wyłożyć około 350 gr wiśni świeżych lub mrożonych z cukrem, bądź konfitury z wiśni, we Francji cerises noirs de Pays Basques.
Pokryć plastrem cienkiego ciasta - ćwiartka z całości.
Na to wylać masę z 600 gr twarogu, 2/3 budyniu waniliowego ( we Francji można zastąpić 2 łyżkami maizeny z cukrem waniliowym z naturalnej wanilii), 150 gr cukru, 2 jaja, 2 łyżki rumu. Na tej masie ułożyć ruloniki zrobione z resztki ciasta i konfitury lub wiśni, i pokrojone na plastry - rozwałkować ciasto, pomazać je wiśniami, zwinąć w rulon i pokroić na plastry...
a przepis pochodzi ze starego TS, bardzo starego i jest oryginalny...
Zapiec prawie 90 min w TMP 180-200°C...Można posypać pudrem.