Logowanie

tort

warning: Creating default object from empty value in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Tort dacquoise - Moje Wypieki

Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mediolański tort serowy

  • 150 gram masła
  • 150 gram cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka startej skorki z cytryny
  • sól
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto. Polowa wylepić spod i boki tortownicy 24 cm średnicy.
Na to wyłożyć około 350 gr wiśni świeżych lub mrożonych z cukrem, bądź konfitury z wiśni, we Francji cerises noirs de Pays Basques.
Pokryć plastrem cienkiego ciasta - ćwiartka z całości.

Subskrybuje zawartość