Organizm nie trawi błonnika, dlatego od niego się nie tyje. Błonnik ułatwia trawienie, tzn. likwiduje zaparcia. Obniża także ciśnienie, pozio- cholesterolu i cukru we krwi. Codziennie powinno się zjadać ok. 30-45 g błonnika. Występuje on głównie w ciemnym pieczywie, warzywach, owocach i kaszach (jęczmiennej i gryczanej). Najwięcej błonnika zawierają otręby pszenne, płatki kukurydziane i owsiane, chleb żytni i razowy. Z warzyw najbogatsze w błonnik są: groch, fasola biała i natka pietruszki. Z owoców - maliny, porzeczki i agrest.
Błonnik rozrzedza to, co trawimy. Likwiduje w ten sposób zaparcia. Działa odtruwająco poprzez wchłanianie szkodliwych substancji pozostających w jelitach. Tym sposobem zapobiega także rakowi jelita grubego. Błonnik wchłania także wodę,zwiększając objętość stolca, który uciska na ścianki jelita i pobudza je do skurczów Z badań wynika, że w przeciętnej diecie Polaka jest zaledwie 7-8 g błonnika.
OTO PRZYKŁAD JADŁOSPISU, KTÓRY ZASPOKOI DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA BŁONNIK
ŚNIADANIE
II ŚNIADANIE
OBIAD
KOLACJA
PRZEZ CAŁY DZIEŃ POWINNIŚMY POJADAĆ OWOCE.
P.Sochacka