Logowanie

Błonnik

strict warning: Declaration of views_handler_field_user_name::init() should be compatible with views_handler_field_user::init(&$view, $data) in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/sites/all/modules/views/modules/user/views_handler_field_user_name.inc on line 0.
Portret użytkownika Krzysztof
DrukujDrukuj

Organizm nie trawi błonnika, dlatego od niego się nie tyje. Błonnik ułatwia trawienie, tzn. likwiduje zaparcia. Obniża także ciśnienie, pozio- cholesterolu i cukru we krwi. Codziennie powinno się zjadać ok. 30-45 g błonnika. Występuje on głównie w ciemnym pieczywie, warzywach, owocach i kaszach (jęczmiennej i gryczanej). Najwięcej błonnika zawierają otręby pszenne, płatki kukurydziane i owsiane, chleb żytni i razowy. Z warzyw najbogatsze w błonnik są: groch, fasola biała i natka pietruszki. Z owoców - maliny, porzeczki i agrest.
Błonnik rozrzedza to, co trawimy. Likwiduje w ten sposób zaparcia. Działa odtruwająco poprzez wchłanianie szkodliwych substancji pozostających w jelitach. Tym sposobem zapobiega także rakowi jelita grubego. Błonnik wchłania także wodę,zwiększając objętość stolca, który uciska na ścianki jelita i pobudza je do skurczów Z badań wynika, że w przeciętnej diecie Polaka jest zaledwie 7-8 g błonnika.

OTO PRZYKŁAD JADŁOSPISU, KTÓRY ZASPOKOI DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA BŁONNIK

ŚNIADANIE

  • Grahamka z jajkiem lub wędliną i pomidorem. Kawa lub herbata.
  • Płatki owsiane lub kukurydziane z mlekiem lub jogurtem.
  • Kromka razowego chleba z twarożkiei pomidor lub rzodkiewka.

II ŚNIADANIE

  • Jabłko
  • jogurt
  • kanapka z razowego chleba z serem lub wędliną
  • sok z czarnej porzeczki

OBIAD

  • Ziemniaki, mięso wołowe lub drobiowe z grilla albo duszone w małej ilości tłuszczu. Dużo surówek.
  • Zupy jarzynowe.
  • Sztuka mięsa z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Surówka ze świeżych warzyw.

KOLACJA

  • Ryba, także po grecku. Chleb razowy.
  • Jogurt z musli.

PRZEZ CAŁY DZIEŃ POWINNIŚMY POJADAĆ OWOCE.
P.Sochacka