Logowanie

święta

warning: Creating default object from empty value in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Biscotti imbirowe lub herbatniki imbirowe

Biscotti imbirowe lub herbatniki imbirowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • ¾ łyżeczki suchego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 5 łyżeczek miękkiego masła
  • ⅓ szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ½ szklanki imbiru kandyzowanego
  • 1 szklanka orzechów

Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe ciasto zrolować i zrobić "chlebek" o średnicy ok 4-5 cm, długości 20 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 35 minut. Po wyjęciu krótko przestudzić, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm, ponownie ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 18-22 minuty.

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła + 2 łyżki

Drożdże rozpuścić w mleku, zostawić na kilka minut, aż się rozpuszczą. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Pierniczki świąteczne '08

Pierniczki świąteczne

Składniki:

  • 1 kg mąki i trochę
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 średni słoik miodu
  • 1 małe op. kakao (lub mniej)
  • 2 op. przypraw do piernika
  • 1,5 łyżki amoniaku lub sody
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i ostudzić. Amoniak rozpuścić w odrobineczce zimnej wody. Kawę zaparzyć  w pół szklanki wody, studzimy.

Piernik pani Szczerbalowej

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1/2 op (lub 3/4 szkl) miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 + 2 szkl mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szkl mleka
  • 4 żółtka + 4 białka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Margarynę, cukier, miód, 1 szklankę mąki, przyprawę do piernika i kakao gotować przez 15 min cały czas mieszając, jeśli będzie zbyt gęste można dodać trochę mleka. Zostawić do ostudzenia.

Subskrybuje zawartość