Składniki:
Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe ciasto zrolować i zrobić "chlebek" o średnicy ok 4-5 cm, długości 20 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 35 minut. Po wyjęciu krótko przestudzić, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm, ponownie ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 18-22 minuty.
Składniki na ciasto:
Drożdże rozpuścić w mleku, zostawić na kilka minut, aż się rozpuszczą. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.
Składniki:
Przygotowanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Amoniak rozpuścić w odrobineczce zimnej wody. Kawę zaparzyć w pół szklanki wody, studzimy.
Składniki:
Margarynę, cukier, miód, 1 szklankę mąki, przyprawę do piernika i kakao gotować przez 15 min cały czas mieszając, jeśli będzie zbyt gęste można dodać trochę mleka. Zostawić do ostudzenia.