W organizmie człowieka znajduje się wiele różnych pierwiastków, m.in. żelazo. Choć jest go bardzo mało w organizmie, spełnia jednak bardzo ważne funkcje. Wydaje się, że żelaza nie powinno mam nigdy brakować. Nie tylko dlatego, że potrzebujemy go tak mało, ale dlatego, że znajduje się niemal we wszystkim, co jemy. Niestety na niedobór żelaza i wynikającą z tego niedokrwistość (anemię) cierpi 35% kobiet w wieku rozrodczym. Niedokrwistość wynikająca z niedoboru żelaza jest problemem światowym - uważają specjaliści od żywienia.
Organizm nie trawi błonnika, dlatego od niego się nie tyje. Błonnik ułatwia trawienie, tzn. likwiduje zaparcia. Obniża także ciśnienie, pozio- cholesterolu i cukru we krwi. Codziennie powinno się zjadać ok. 30-45 g błonnika. Występuje on głównie w ciemnym pieczywie, warzywach, owocach i kaszach (jęczmiennej i gryczanej). Najwięcej błonnika zawierają otręby pszenne, płatki kukurydziane i owsiane, chleb żytni i razowy. Z warzyw najbogatsze w błonnik są: groch, fasola biała i natka pietruszki. Z owoców - maliny, porzeczki i agrest.