Logowanie

specjalne

warning: Creating default object from empty value in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła + 2 łyżki

Drożdże rozpuścić w mleku, zostawić na kilka minut, aż się rozpuszczą. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Paluszki wiedźmy

Paluszki wiedźmy

Składniki:

  • 225g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu z migdałów
  • 2 i ⅔ szklanki mąski
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • jedno opakowanie obranych migdałów
  • białko

Wszystkie składniki, oprócz migdałów, dobrze połączyć. Wstawić do lodówki na conajmniej 30 min.

Subskrybuje zawartość