Logowanie

czekoladowy

warning: Creating default object from empty value in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Bajeczny sos czekoladowy

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki margaryny lub masła,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 1/2 szklanki zagęszczonego mleka,
  • 1 łyżka wanilii,
  • sól

Na małym ogniu rozpuścić czekoladę i margarynę lub masło. Zmieszać z cukrem i odrobiną soli. Powoli wymieszać z zagęszczonym mlekiem. Gotować, stale mieszając, aż pojawią się bąbelki i całość nieznacznie zgęstnieje. Wówczas zdjąć z ognia, dodać wanilię. Oziębić /sos zgęstnieje podczas oziębiania/. Przechowywać zakryty w lodówce.

Portret użytkownika Krzysztof

Tort rubinowy (czkoladowo - malinowy) (kwestiasmaku.com)

Ciasto:

  • 150 g czekolady pełnej gorzkiej (najlepiej o zawartości kakao ok. 64%, np. firmy Wedel)
  • 200 g masła
  • 60 g drobnego cukru trzcinowego
  • 120 g drobnego białego cukru + 30 g do ubicia białek
  • 4 jajka
  • 180 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka

Krem:

Subskrybuje zawartość