Logowanie

Ania

warning: Creating default object from empty value in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Babka bananowo - orzechowa Cioci Ani

  • 8 łyżek miękkiego masła
  • ½ szkl cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szkl posiekanych orzechów
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem, dodać po jednym jajku, po każdym dobrze ubijać. W osobnym naczyniu rozgnieść widelcem banany, dodać mleko i orzechy. Zmieszać osobno mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać masę bananową do masy maślanej i wymieszać.

Ptysie Cioci Ani

Zagotować:

  • 1 szkl wody
  • ½ kostki masła i ciut więcej

Do gorącego dodać:
1 szkl mąki – wyrabiać / mieszać aż będzie klucha, zestawić do ostudzenia;

Po ostudzeniu dodać:
4 jajka (po jednym) – wbić i miksować aż będzie szkliste ciasto;
szczypta soli

Piec przez 15 min w 230ºC, a przez kolejne 15 min w 175ºC.

Budyń jajkowy:
Na gorące mleko dać:

Subskrybuje zawartość