Ciasto:
Nadzienie:
Przesianą mąkę podgrzać, dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem. Wlać je do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać jaja, wyrobić ciasto ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, odstawić. Tłuszcz roztopić w garnku, wlać 1 szkl mleka, wbić jajka, wsypać cukier, wymieszać, dołożyć drożdże, mąkę, wymieszać. Odstawić na 8 godzin (lub mniej). Włożyć na blachę nałożyć owoc lub tylko kruszankę. Piec ok 40 min w temp 180ºC. Wkładać do piekarnika lekko nagrzanego.
Zuzia