Logowanie

drożdżowe

warning: Creating default object from empty value in /home/adlatusp/domains/alefajne.pl/public_html/przepisy/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Bule (drożdżowe ślimaczki)

Bule (drożdżowe ślimaczki)

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 100 ml mleka + 1 łyżka śmietany kremówki
  • jajko
  • dodatkowo 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka do wysmarowania oraz gruby, brązowy cukier

Nadzienie:

Ciasto drożdżowe

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 3 jaja,
  • 13 dag margaryny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 5-6 dag drożdży,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • tłuszcz do formy

Przesianą mąkę podgrzać, dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem. Wlać je do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać jaja, wyrobić ciasto ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić.

Ciasto drożdżowe

  • ¾ margaryny
  • 5dag drożdży
  • 3 jajka
  • ½ kg mąki
  • ¾ szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, odstawić. Tłuszcz roztopić w garnku, wlać 1 szkl mleka, wbić jajka, wsypać cukier, wymieszać, dołożyć drożdże, mąkę, wymieszać. Odstawić na 8 godzin (lub mniej). Włożyć na blachę nałożyć owoc lub tylko kruszankę. Piec ok 40 min w temp 180ºC. Wkładać do piekarnika lekko nagrzanego.

Zuzia

Drożdżówki z serem (mojewypieki.blox.pl)

Drożdżówki z serem (mojewypieki.blox.pl)

Zaczyn:

  • 4 łyżeczki suchch drożdży lub 5dag świeżych
  • ½ szkl ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ szkl mąki

Reszta:

  • 4 duże żóltka
  • ½ szkl cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 ¼ szkl mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła

Masa serowa:

Subskrybuje zawartość