Zaczyn:
Reszta:
Masa serowa:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorącym), dodać cukier i makę, dobrze wymieszać i zostawić na 10 - 15 minut do spienienia/wyrośnięcia. Rozpuścić masło. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i ubite z cukrem żółtka, dobrze połączyć i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli ciasto jest za gęste można dolać trochę ciepłego mleka; dodałam może z 3 łyżki). Wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Uformować kulę z ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm, wycinać kółka, wykładać na wyłożonej papierem blaszce, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut do pół godziny. Używając mniejszej szklanki zrobić w każdej wyciętej bułeczce płytkie wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 25 minut (piekłam 18 minut). Z przepisu wyszło mi 12 bułeczek, wydawały się małe, ale podczas pieczenia pięknie wyrosły.
Zuzia
Komentarze
Dodaj nową odpowiedź