Ciasto:
Nadzienie:
Biały puch:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło, posiekane nożem do małych kawałeczku. Dodać cukier, żółtka i śmietanę i najszybciej jak to możliwe zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na 30 min. Lekko zmrożone podzielić na 2 części w stosunku 1:5. Większą rozwałkować i wylepić nim tortownicę, dookoła placka zrobić brzeg o wys 3-4 cm. Nakłuć widelcem i piec 10 min (do lekkiego zarumienienia) w temp 200ºC. Na podpieczone ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka i wstawić do piekarnika na 15-20 min.
Nadzienie: Pokroić obrane jabłka na ćwiartki, skropić je sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać.
Białka lekko posolone ubić mikserem na piane, dodać cukier. Dodać to na końcu i posypać migdałami. Wstawić do wyłączonego ale gorącego piekarnika, żeby piana się wysuszyła a migdały zbrązowiały.
Zuzia
Komentarze
Dodaj nową odpowiedź