Składniki na ciasto:
Drożdże rozpuścić w mleku, zostawić na kilka minut, aż się rozpuszczą. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.
Suche składniki wymieszać, dodać 2 łyżki miękkiego masła i rozetrzeć palcami. Dodać rozczyn, wymieszać, krótko wyrobić. Schłodzić w zamrażalniku przez około 0,5 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm posmarować ⅓ miękkiego masła. Złożyć na 3 razy (górną cześć do środka, na nią dolną). Lekko zlepić brzegi z znów zmrozić przez 30 min z zamrażalniku.
Ponownie rozwałkować BARDZO DELIKATNIE i niewiele. Posmarować ⅓ masła, złożyć, zmrozić.
Postąpić tak jeszcze raz.
Składniki na nadzienie:
Mak, orzechy i migdały sparzyć gorącym mlekiem. Po 15 minutach odcedzić, pozostawić na sitku. Zmielić dwa razy.
Masę marcepanowa rozetrzeć z cukrem, dodać do tego zmielony mak, okruszki, skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać. Dodać śmietanę (tyle, aby masa nie była ani za gęsta ani za rzadka).
Ciasto wyjąc z zamrażalnika 20 min przed robieniem rogalików. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Pociąć na pasy a następnie na trójkąty. Rozsmarować na każdym masę, zwijać od szerszego boku po czubek.
Pozostawić na ok 1,5 godziny aby wyrosły. Posmarować z wierzchu białkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp 180°C przez ok 25 minut, aż pociemnieją.
Jeszcze gorące posmarować lukrem (cukier puder roztarty w odrobinie skondensowanego mleka niesłodzonego, z kropla olejku migdałowego) i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze
Dodaj nową odpowiedź