Składniki na kruche ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć ⅔ ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.
Składniki na masę jabłkową:
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 minut w temperaturze 160° - 180°C. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, pokruszyć pozostałą część (⅓) ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160° - 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Dodaj nową odpowiedź