Ciasto:
Nadzienie:
Posiekać tłuszcz z mąką, dodać cukier. Drożdże rozrobić w mleku zmieszanym ze śmietaną. Do mąki dodać zaczyn oraz jajko. Wyrobić. Jeśli ciasto będzie za twarde dodać odrobinę mleka. Ciasto odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować masłem, posypać cukrem waniliowym lub cynamonem. Można również rozsmarować powidła (ale bez używania wcześniej masy z masła).
Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w talarki o grubości ok 7 cm. Ułożyć na blaszce, zostawić pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie wierzch wysmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać odrobiną grubego, brązowego cukru. Piec w 220ºC przez ok 15 min.
Komentarze
Dodaj nową odpowiedź