Przepis na 1 foremkę babkową - ciasto powinno wypełniać nie więcej niż połowę wysokości.
Wszystko razem wymieszać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby pod swoim ciężarem bardzo powoli się rozpływało. Można dodać niewielkie ilości nasion lub otrąb. Z wyrobionego ciasta 4-5 łyżek odłożyć do słoika i trzymać w lodówce na następny chleb. Ten zakwas można użyć po 3-4 dniach. Foremkę cienko wysmarować masłem, włożyć ciasto, wygładzić łyżką namoczoną w wodzie. Zawinąć ręcznikiem i odstawić na 8-10 godzin do pomieszczenie o temperaturze 10-15°C. Trzeba pamiętać, że im wyższa temperatura, w której rośnie chleb tym szybciej trzeba wstawić do piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika znów posmarować powierzchnię wodą. Piekarnik nagrzać do 250°C, na jego dno położyć blaszkę z wodą. Do tak nagrzanego piekarnika włożyć ostrożnie na 15 min chleb (na najniższą półkę). Pozostałą godzinę piec w 180-200°C bez termoobiegu i bez blaszki z wodą. Można przykryć górę pieczonego chleba kawałkiem folii aluminiowej aby skórka się za bardzo nie spiekła. Po wyjęciu foremki z piekarnika wyjąć z niej chleb i przesmarować górę chleba wodą. Chleb odstawić do wystygnięcia i aby nie zaparował można go położyć w poprzek foremki.
Komentarze
Dodaj nową odpowiedź